Fantastisk skog i fantastisk vær
Hvis du noen sinne har opplevd Østmarka slik som den viste seg fram søndag 14. september, er det umulig å tenke seg noe annet enn at dette området må bli til en nasjonalpark.
Østmarkas Venner (ØV) inviterer flere ganger i året til guidede turer i skogen vi kjemper for å beskytte, og denne søndagen gikk turen til selve hjertet av Østmarka. Det er i dette området ØV ønsker at det skal opprettes en nasjonalpark, og formålet med turen var blant annet å vise fram de unike områdene som kan innlemmes i en slik park.
Sigmund Hågvar leder an langs stille stier på vei mot Tonekollen. Foto: Steinar Saghaug |
Ca. 30 mennesker møtte opp på Bysetermåsan for å bli med guiden Sigmund Hågvar på tur i det utrolige høstværet. Sola skinte fra skyfri himmel, det var helt vindstille, og lufttemperaturen nærmet seg 20 grader. Men før selve turen begynte, holdt Hågvar en kort orientering om hvorfor Østmarka er så unik.
Et hull i mangfoldet
– I dag har Norge mer enn 30 nasjonalparker, men ingen av dem ligger i et lavereliggende skogsområde på Østlandet. Dette er et åpenbart «hull» i mangfoldet av nasjonalparker, for ifølge loven skal nasjonalparkene til sammen gjenspeile hele det nasjonale naturmangfoldet, så Hågvar blant annet.
Hågvar påpekte også at Østmarka inneholder det største inngrepsfrie skogsområdet som er igjen av denne skogstypen. Det finnes i Norge ingen andre områder av denne typen som er store nok, og upåvirket nok, til å kunne bli nasjonalpark.
– Stockholm har sin egen nasjonalpark, Tyresta, som byens innbyggere er veldig stolte av. Nå er det på tide at også Oslo-området og Østlandet får en nasjonalpark. Det skal ikke mer til enn en skogsbilvei eller en kraftlinje før fremtidige generasjoner har mistet muligheten til å oppleve en slik unik skog, sa Hågvar.
Fra Bysetermåsan gikk turen først forbi Bysetra, som ble bygd omkring 1840 som seter til gården By på Flateby. Stedet eies nå av Oslo kommune og drives som speiderhytte. Fra Bysetra er ikke veien lang opp til et av Østmarkas flotteste utsiktspunkter: Branntårnet på Kjerringhøgda. Der oppe kunne turdeltakerne se med egne øyne at Østmarka fortsatt rommer ganske store områder som er forholdsvis upåvirket av skogsveier, kraftlinjer og andre inngrep.
Tonekollen byr på et mektig utsyn over Mosjøen og store deler av Marka. Foto: Steinar Saghaug. |
Fra branntårnet gikk turen videre på blåmerkede stier til Vangen, som var så godt besøkt at det til tider var tendens til kø foran disken med kaffe, boller og annet godt. Herfra kunne de sprekeste fortsette til Tonevann og Tonekollen, som er en flott utsiktstopp inne det ca. 18 km2 store Østmarka naturreservat.
Oslo kommune eier store områder i Østmarka og har allerede gått inn for å innlemme 24 km2 av kommuneskogene i en fremtidig nasjonalpark. ØV håper nå at også Ski, Enebakk, Rælingen og Lørenskog kan bli med på en videre utredning av mulighetene for å etablere en nasjonalpark. Det kan i beste fall gi regionen en nasjonalpark som, sammen med det etablerte naturreservatet, kan verne over 50 km2 av Østmarka for våre etterkommere.
En ting er i alle fall sikkert: Når du står på toppen av branntårnet på Kjerringhøgda, eller på toppen av Tonekollen mens du ser utover Østmarka, er det lett å forstå hvorfor ØV aldri kommer til å gi opp drømmen om en nasjonalpark. Her har vi muligheten til å skape en attraksjon som kan bli til beste for befolkningen både på Østlandet og i resten av landet.
Les mer om hvorfor Østmarka bør få en nasjonalpark: Østmarka er viktigere enn du tror